WordPress Çoklu Dil Eklentisi adlı makalemizde sizlere en basit translate (dil desteği) sağlayan eklentiyi tanıtacağım.
WordPress sistemi ile kurduğunuz web sitenize gerek kendi isteğinizle gerek ise müşterilerinizin isteği ile farklı dil seçeneği eklemek istemişsinizdir. WordPress dünyanın en hızlı gelişen açık kaynak kodlu scripti olduğu için bu konuyla alakalı bir çok eklenti bulunmaktadır. Lakin bu eklentilerin hiçbiri tatminkar olmadığı için size farklı bir yöntem ve eklenti anlatacağım.
Çoklu dil desteğini yapmak için seçeneklerimiz
- en.siteadiniz.com adında alt dizin oluşturarak tekrar yeni kurulumlar yapıp ingilizce tasarlamak.
- WordPress’in url yapısı sayesinde bu işi siteadiniz.com/tr siteadiniz.com/en olarak yapabiliyoruz.
Gelelim bize bu kolaylığı sağlayan eklentimize Polylang
Çoklu Dil Desteği Eklentisi Polylang’ı İNDİR
Eklentimizi yukarıdaki adresten indiriyoruz. Daha sonra dosyaları zip arşivinden çıkartarak FTP programı yardımıyla ana dizinden “wp-content/plugins” klasörünün içine yüklüyoruz. Daha sonra admin paneline giriş yaparak Eklentiler menüsünden etkinleştirme yapıyoruz.
Polylang Çoklu Dil Desteği Eklenti Ayarları
Ayarlar/Settings menüsü içinden Dil sekmesini seçerek eklenti ayar penceresine gidebilirsiniz. Eklenti 3 ayar penceresinden oluşuyor.
- Dil
- Ayarlar
- Lingotek
1.DİL
Öncelikle Türkçeyi seçmeniz gerektiğini ana dilinizin türkçe olduğunu belirtmek isterim. İkincil dili seçmek için dili seç kısmından dil seçmeniz yeterli olacaktır. Gerekli Tüm alanlar otomatik doldurulacaktır. Öncelik olarak Türkçeyi seçmediyseniz korkmanıza gerek yok yıldız işaretini Türkçenin üzerine gelip bastığınızda varsayılan dil olacaktır.
2.AYARLAR
2.1-Url Dönüşümleri
Bu seçenekteki ayarları aşağıdaki gibi yaparsanız dünya standardına ayak uydurmuş olursunuz. Kullanıcıların göz aşinalığına hitap edersiniz.
2.2- Tarayıcı dilini algıla
Web sitenize giren kullanıcının tarayıcısı hangi dil ise o dile göre siteniz kendisini otomatik olarak ayarlar. Kapatmamanız sizin sağlığınıza olur.
2.3- Ortam
Web sitesine yüklenen medyalar için alt etiketleri ve fotoğraf isimlerini farklı dillerde kaydetmenizi sağlar. Seo çalışması açısından önemli rol oynayabilir.
2.4- Custom post types and Taxonomies
Özel gönderi tipleri için diller ve çevrileri etkinleştirir. Örn;
2.5-Senkronizasyon
Senkronizasyon seçenekleri bir yazı ya da sayfanın çevrileri arasında meta içeriğin değerlerinin (veya taksonomi ve sayfa ebeveynleri çevirilerinin) tam olarak aynı kalmasına izin verir.
3. LİNGOTEK
Lingotek seçeneği birlikte çalışabilen uygulama seçeneklerini göstermektedir. Size şuan aktif olan eklentilerden bir tanesini anlatacağım.
Automatically Translate My Site
Eğer Aktif ederseniz 100,000 karaktere kadar otomatik çeviri yapan bir eklentidir. Tabi bir profesyonel tarafından çevirilen kadar orjinal olmaz içerikler. Burası size kalmış bir durum.
Web Tasarım kategorimize gitmek istiyorsanız linke tıklayın!