SSL Sertifikası Nedir ?

İnternet ortamında e ticaret sitelerinin sayısı her geçen gün artmaktadır. Ayrıca web sitesi sayısında da hızlı bir artış yaşanmaktadır.  Kullanıcılar web sitelerine girerek farklı işlemler yaparlar. İşte burada devreye güvenlik uygulamaları girer. Çünkü yaptıkları işlemler sonrasında özel bilgilerinin korunduğunu bilmek isterler. İnternet ortamında kötü niyetli kişiler kullanıcıların özel bilgilerini çok kolayca elde edebilirler.

Web sitesi sahipleri belli uygulamalarla ziyaret eden kişilerin kişisel bilgilerini güvence altına alabilirler. Bu durumda üçüncü kişiler hiçbir şekilde web sitesi üzerinden kullanıcı bilgilerine ulaşamaz. Bu anlamda en sık karşımıza çıkan terim SSL terimidir. Sizlerin giriş yaptığı web siteleri ne kadar güvenli? Web sitenizde kullanıcıların güvenliğini sağlamak ve bilgi gizliliğini oluşturmak için ne yaptınız?  SSL terimi sadece büyük kurum ya da bankaların web siteleri için mi geçerli? Kişisel web siteleri bu uygulamalara nasıl kavuşur? SSL hakkında her şeyi bu yazımızda sizlere anlatacağız. Öncelikle “SSL nedir?” sorusuna girelim.

SSL Nedir?

SSL; uzun adı “Secure Sockets Layer”  anlamındadır. Alışveriş siteleri tarafından kullanılan, alıcılar ile site arasında güvenli bir ilişki kurulmasını sağlayan araçlardır.  “Güvenli Giriş Katmanı” da olarak bilinen bu kavram, kredi kartı bilgileri, şifre, kimlik bilgileri korunma altına alınmaktadır. Bu özel bilgilerin üçüncü kişilerin eline geçmesine engel olan sertifikadır.

SSL güvenliğini elde edebilmek için server desteği sağlayacak olan bir sunucu üzerinde şifreniz olmalıdır. Ayrıca bu özellikten  SSL sertifikasına sahip olmalısınız. İşte gelin web sitelerinde kullanılan SSL sertifikalarının hem kullanıcı hem de web sitesi açısından ne olduğuna bakalım. İşte SSL sertifikası nedir, sorusunun cevabı…

SSL Sertifikası Nedir?

SSL sertifikası; web sitesinin kimliğini doğrulamasına yarayan, SSL teknolojisi sayesinde bir sunucuya gönderilen bilgiler özel yöntemlerle şifreleyen dijital bir sertifikadır. Şifreleme işlemi verilerin şifresi kırılamayan, bir tek doğru şifre çözme anahtarıyla okunabilen bir formata getirilmesidir. İnternet üzerinde ticari faaliyet olduğunda çevrimiçi kurum bilgilerini belirleyen elektronik bir şifredir.

Kullanıcılar web sunucularına gizli bilgilerini gönderdiğinde internet kullanıcısının kullandığı tarayıcı sunucunun dijital sertifikasına erişim sağlamaktadır. Sonrasında güvenli bağlantı kurulur. SSL sertifikası üzerinde sertifikayı  alan kurumun unvanı, sertifikanın seri numarasıyla son kullanma tarihi, sertifika sahibinin açık anahtarı sertifikayı veren kurumun elektronik imzası bulunmaktadır.

Bir web sitesi üzerinde ziyaretçiler ya da müşterilerin isim, adres ve kredi kartı gibi bilgilerini girmesi durumunda SSL sertifikası bu bilgileri korumanız için sizlere yardımcı olur. SSL sertifikası Google algoritmasında da çok önemli bir detay olmuştur.  2018 yılının yaz aylarından itibaren SSL sertifikası olmayan tüm web siteleri “Güvenli Değil” şeklinde işaretlenmektedir. SSL sertifikası bu yüzden tüm web siteleri için çok önemlidir.

Sertifikanız tarayıcılar arası, sunucular arası, uygulama ve tarayıcı arası, tarayıcı ve sunucu arasındaki işlemleri şifreler. Ayrıca doğru sunucuya bağlandığınız anda doğru sunucudan işlem yaptığınızı gösteren kimlik doğrulama özelliği vardır. Talep edilen ya da gönderilen verilerin gerekli yerlerde saklandığını emin olmanızı sağlayan veri bütünlüğü vardır.

SSL Kurulumu Nasıl Yapılır?

SSL kurulumu için öncelikle bir sertifika almanız gerekmektedir. Bunun için bir araç seçim yaptıktan sonra kurulum adımlarını izlediğinizde kurulum son derece kolaydır. Kurulum işlemini sizlere adım adım anlatacağız. Bu adımları izleyerek kolayca Cpanel üzerinden kurulum yapabilirsiniz. SSL kurulumu adımları;

  1. CPanel üzerinden CSR kodu oluşturun.  Kodu oluşturmak için Cpanele giriş yaparak Security kategorisi üzerinden SSL/TLS yöneticisi bölümüne tıklayın.
  2. SSL/TLS yöneticisi bölümünde panel içindeki CSR yani Sertifika İmza İstekleri alanına giriş yapın.
  3. Karşınıza gelen ekranda Domains bölümüne web sitenizin adresini yazın.
  4. Panelde yer alan formu doldurduktan sonra oluşturma butonuna tıllayın.
  5. Oluşturulan CSR  kodunu kopyalayın ve müşteri panelinize giriş yapın.
  6. Kullanıcı adı ve parola girişinden sonra “Hizmetlerim” bölümüne ulaşın.
  7. Satın aldığınız SSL ürünü üzerinde detayları görüntüleyin.
  8. Sertifika detayları bölümünde SSL Konfigürasyon Sihirbazına Gitme butonuna tıklayın.
  9. Sertifikayı ayarlama menüsüne giriş yapın. Sunucu bilgisi bölümünden sunucu tipini CPanel/ WHM olarak ayarlayın. Sonrasında ilgili bölüme CSR kodunuzu yapıştırın.
  10. Yönetici İletişim Bilgisi formunu eksiksiz doldurun. Sonrasında devam edebileceğiniz butona tıklayın.
  11. Sonrasında sertifika onay  maili için e posta adresi seçeneklerini belirleyin.  Oluşturulmamış e posta adresi ile onay maili alamazsınız. Bu durumda kurulum olmaz. E posta seçiminden sonra seçim yaparak devam edin.
  12. Onay maili geldikten sonra işlem tamamlanır. Onay mailinin gelmesi biraz sürebilir.
  13. Adresinize gelen mail satın alacağınız SSL ürününe göre değişir. Duruma göre onay kodu da gelebilir.  Onay postasını kopyalayın ve gerekli alana yapıştırın.
  14. Karşınıza gelen panel üzerinde onaylama bölümüne tıklayın.
  15. Sertifika onaylama işleminden sonra panelinizde CRT ve CA kodu verilir. Bu kodları kullanarak yapılandırma işlemini tamamlayın. CRT kodunu kopyalayın ve CpanelSSL/TLS yöneticisine tekrar girin.
  16. CRT kodunu kopyalayın ve cpanel>SSL/TLS yöneticisi bağlantısına tıklayarak Sertifikalar butonuna basın.
  17. Karşınıza gelen panele sertifikanızı  aşağı yapıştırın adlı bölüme kopyalamış olduğunuz CRT kodunu yapıştırarak sertifikayı kaydedin.
  18. Sertifika kaydedildiğinde sertifikayı yüklemek için geri dön bölümüne girin.
  19. Ekranda sunucu üzerinde yer alan sertifikalar bölümünden sertifikanızı görebilirsiniz. Actions bölümünden Install butonuna tıklayarak sertifikayı yüklemeye başlayabilirsiniz.
  20. Sertifika otomatik olarak tanımlanır.  Sonrasında sertifika yükleme bölümüne tıklayarak yükleme işlemini yapın.
  21. Sertifika yüklendikten sonra artık https:// bağlantısı üzerinden web sitenize erişim gerçekleştirilebilir.

SSL Sertifikası Nasıl Sorgulanır?

SSL sertifikası sorgulama işlemi için iki farklı yol izleyebilirsiniz. SSL sertifikası sorgulama işlemi için araçlar kullanabilirsiniz. Bunun yanında sitenin resmi adresine girerek tarayıcıların alan adı kısmına bakabilirsiniz. Sertifika olan web sitelerinde https ile başlayan bir domain bulunur ve buranın yanında yeşil renge sahip bir kilit yer alır.

Web sitesi üzerinde sertifika sorgulaması için araç kullanacaksanız en az 256 bit güvenlik sistemi olmalıdır. E ticaret sitelerinde ve para transferi yapan sitelerin alt bölümünde bu değer yazmaktadır. Buna ek olarak , CSR Decoder, SSL Shopper, Why No Pad Lock, Qualyss SSL Labs, Built With gibi araçları da kullanabilirsiniz. Bu yöntemlerin hepsinde web sitesine alan adıyla birlikte girmeniz gerekir. Sertifikasının kaç bitlik değerde çalıştığı, verimli bir şekilde etki edip etmediği, kullanıcı güvenliğinin ne durumda olduğu gibi farklı bilgileri de kolayca bulabilirsiniz. Alan adının tamamını girmeden sorgulama yapamazsınız.

SSL Sertifikası Fiyatlar Nelerdir?

SSL sertifikası fiyatları tercih edeceğiniz sertifika türüne göre değişmektedir.  Sağlayıcı firmalar sizler için Rapid SSL, Comodo SSL, Thawte SSL gibi farklı paketler sunacaktır.  SSL sertifikası paketleri ve seçenekleri özelliklerine göre fiyatlandırılır. Paketler sağlayıcı firmalar arasında da değişiklik gösterebilir.  Web sitesi sahipleri sitesinin özelliklerine ve ihtiyaçlarına göre fiyat alabilir. Ücretsiz olarak SSL sertifikası alma şansınız da bulunmalıdır.

Ücretsiz SSL Sertifikası Almak

Ücretsiz SSL sertifikasını www.turhost.com sağlayıcısı üzerinden alan adı satın aldığınızda canlı destek servisi üzerinden talep oluşturduğunuzda SSL sertifikası kurulumu gerçekleştirebilirsiniz.  Teknik ekip hemen sertifika kurulumunu yaparak sizlere bilgi verecektir.

Bir yorum bırakın