Site Açılış Hızının SEO’ya Etkisi

Site açılış hızı konusuna geçmeden önce, günümüzde zamanın ne kadar önemli olduğuna dair bir hatırlatma yapmak istiyorum.

Gün içerisinde otobüs durağında, banka sırasında, müşteri temsilcisiyle görüşebilmek için telefonda beklerken zamanın uzaması hoşumuza giden durumlar değildir. Aynı tepkiyi Google ve kullanıcıların ziyaret ettikleri web sayfalarının site açılış hızı düşük olduğunda göstereceğini tahmin etmek zor olmasa gerek.

İşte bu yüzden site açılış hızı SEO açısından en önemli konular içerisinde yer alır.

Yüklenmesi uzun zaman alan bir sayfa, o sayfayı hemen kapatmamıza ve diğer seçeneklere göz atmamıza sebep olur.

Sayfa açılış hızının ne kadar önemli olduğunu zaten hepimiz aynı zamanda birer kullanıcı olduğumuz için biliyoruz. O halde site açılış hızının SEO  açısından önemi nedir? bu noktaları birlikte inceleyelim.

Site Açılış Hızının Sıralama Üzerindeki Etkisi

Sayfa yüklenme süresinin Google sıralaması üzerinde ki etkisini, bunun bir SEO kriteri olduğunun açıklandığı günden itibaren hepimiz biliyoruz.

Bunun sebebi ise bir saniyelik bir yavaşlamanın bile ziyaretçinin mevcut web sayfasını terk etme oranının çok yüksek olmasıdır. Bu nedenle sayfalarımızı optimize ederken sayfa açılış hızı konusuna özel bir sayfa açmalıyız. Aşağıdaki görselde sayfa Google tarafından web sitesi yüklenme hızının 100 puan olduğu bir sayfa için SEO eşleştirmesi yapıldığını göreceksiniz.

Web Site Açılış Hızının UX (Kullanıcı Deneyimine) Etkisi

SEO çalışması yaparken asıl amacımız sıralamalarda yükselmek iken, Google’ın amacı en iyi kullanıcı deneyimini sağlamaktır. Bu nedenle SEO’nun en önemli amaçlarından birinin, kullanıcı deneyimini yükseltmek olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Web sayfası yüklenme hızının kullanıcı deneyimine etkisi nedir? Yapılan araştırmalarda sayfa yüklenme hızının yavaş olmasından dolayı bir çok kullanıcının siteden çıktığı tespit edilmiştir. Ancak bu tespitler gözünüzü korkutmasın.

Özenle oluşturduğunuz, mükemmel içerikler girdiğiniz sitenize gelen kullanıcıların, site hızınızın yavaş olmasından dolayı kaçmasına engel olmak da sizin elinizde.

Sayfaların Geç Yüklenmesinin Sebepleri

Sorun-1: Karmaşık Kod Yapısı

Bazı siteler şişirilmiş kod nedeniyle doğal olarak yavaştır.

Çözüm-1: Bu sorun wordpress altyapısı kullanan sayfalarda eklentiler vasıtasıyla kolayca çözülebilirken diğer platformlarda kodların optimize edilmesi gerekir.

Sorun-2: Büyük Görsel Dosya Boyutları

Optimize edilmemiş büyük resim dosya boyutları site hızını yavaşlatır.

Çözüm-2: Sayfalarımızda kullandığımız görselleri SEO uyumlu şekilde optimize etmemiz ve boyutlarını küçültmemiz gerekir. Bunun için ise boyutlarını olması gerektiği gibi ayarlamamız gerekir.

Sorun-3: Sunucu ve Hosting Firmaları

SEO çalışması yaparken web barındırma söz konusu olduğunda, ödediğinizin paranın karşılığını almak istersiniz.

Çözüm-3: Hosting firmanızı seçerken buna göre bir araştırma yapmalısınız.

Sosyal Medya Paylaşım Butonları: Beğeni almak ya da ilgili sayfanın paylaşılması için kullanılan sosyal medya paylaşım butonları, sayfanızın yüklenme hızını etkileyebilir. (Tecrübe ile Sabitttir)

Site Hızı Test Araçları

Site hızınızı nasıl test edeceğiniz birçok araç bulunmaktadır. Bunlar arasından en çok kullanılan site hızı test araçlarını içeriğimize dahil ettik.

Google Pagespeed İnsights

PageSpeed ​​Insights, Google tarafından geliştirilen ve sitelerdeki web performansı hatalarını tanımlamak için kullanılan çevrimiçi ücretsiz bir araçtır.

Google Page Speed Insights aracına test etmek için bir URL yazıp tarattığınızda karşınıza iki ayrı sonuç çıkar. Birincisi masaüstü yüklenme hızı diğeri mobil yüklenme hızıdır. Ayrıca bu sonuçlara ek olarak hangi sorunların hızınızı yavaşlattığını da bu sonuçlarla birlikte Google bize rapor eder.

GT Metrix

Sık kullanılan ücretsiz bir site hızı ölçme aracıdır. Detaylı raporlar sunan bu araç eğer site üzerinde geliştirilmesi gerekenler hakkında bilgiler sunar.

Bu aracın en güzel özelliklerinden birisi de rakip analizi yapmanıza olanak sağlar.

Pingdom

Site hızı testi için ücretsiz sürümü olan bu araç şık görüntüsü ile güzel raporlar sunar.

Load Impact

Load Impact aracının en güzel özelliklerinden bir tanesi kaynak kodları içerisindeki performansı da değerlendirebiliyor olmanız. Bu araç ile farklı lokasyonlardan site bağlanma hızlarını da test edebilirsiniz.

WebPageTest

WebPageTest aracında sunucu seçimi, harita üzerinden sorgulama ve tarayıcı belirleme özellikleriyle ayrıntılı analizler yapabilirsiniz.

Uptrends

Uptrends, hız testi aracında lokasyon seçimi yapabilirsiniz. Bu özelliği ile diğer araçlardan farklı olarak karşımıza çıkan uptrends ile detaylı raporlamalara erişebilirsiniz.

Yapılan test sonucunda web sitenizde gecikmelere neden olan tüm faktörleri belirleyebilirsiniz.

Ayrıca uptrends, gerçek zamanlı analiz yaparak web sitenizi ziyaret ederken kullanıcıların ne ile karşılaştıklarını analiz edebilirsiniz. Dünyanın en iyi web site izleme araçlarından bir tanesidir diyebiliriz.

Dotcom-Monitor

Dotcom-Monitor hız testi aracı, 25 farklı lokasyondan ve 7 farklı web tarayıcısından ücretsiz analiz yapmaktadır. Yapılan analiz sonrası sunulan rapor birçok hız testi aracına göre daha detaylıdır.

Kullanıcı dostu ara yüze sahip olduğu için çıkan sonuçları anlamak daha kolaydır. Bu rapor sayesinde web sitenizdeki düzeltilmesi gereken noktaları belirleyebilirsiniz.

Yellow Lab Tools

Yellow Lab Tools, web site performansı ölçme konusunda daha genç araçlardan birisidir. Performansla alakalı çok sayıda bilgi verdiğinden dolayı kısa sürede popüler bir araç oldu.

Bu listeye dahil edilebilecek birçok web site hız aracı bulunur. Sizler için en çok tercih edilenleri ve kullanıcı dostu olanları listeledik. Umarım faydalı olmuştur.

Bir yorum bırakın