SEO ile Nelerin Optimizasyonunu Yapabiliriz?

SEO; Türkçede arama motoru optimizasyonu olarak bilinmektedir. İnternet sitelerinin arama motorları üzerinden organik bir trafik çekebilmek için üst sıralara çıkması amaçlanır. Bu yüzden de arama motorları tarafından belirtilen kurallara uygun olarak web sitesinin optimize edilmesi gerekir. Dijital dünyada bu duruma Search Engine Optimization yani kısaca SEO adı verilir.

Web sitenizin daha görünür olması için optimizasyonunu profesyonel şekilde yerine getirmelisiniz. Arama motorlarının sıralama kriterlerine uyan web siteleri rakiplerinin önüne geçmektedir. SEO çalışmaları ile web sitesini optimize etme sürecinde detaylı bir iş yükü vardır. Web sitenizin arama motoru performansını arttırmak için yapacağınız optimizasyon çalışmalarıyla web sitenizin hangi özelliklerini optimize edebileceğinizden bahsedelim.

Web sitenizi optimize ederken yapılacak olan çalışmalar, yani web sitenizde optimize edeceğiniz özellikler şöyle sıralanabilir;

Site İçi Teknik SEO Optimizasyonu

Web sitenizin arama motorlarında olan performansını arttırmak istiyorsanız öncelikle çalışmalara sitenizin içinden başlamalısınız. Arama motorlarının sıralama kriterleri arasında site içinde yapabileceğiniz bazı teknik çalışmalar önemli rol oynar. Web sitenizde yapabileceğiniz teknik çalışmalar şu şekilde belirtilebilir;

  • Site Hızı

Web sitenize gelen kullanıcılar sayfanın açılma hızı yavaş olursa sitenizden çıkarlar. Bu durum da doğrudan hemen çıkma oranını olumsuz etkiler. Sitenizin hızı hem doğrudan hem de dolaylı olarak web sitenizin arama motoru sıralamasını etkiler. Çeşitli araçlar kullanarak sitenizi hızını ölçmelisiniz. Daha sonra SEO çalışmaları sürecinde birçok yöntemle sitenizin hızını arttıracak optimizasyon çalışmaları yapabilirsiniz.

  • Dahili Linkleme

Web sitenizde kullanıcı deneyimleri çok önemlidir. Bu yüzden de kullanıcılar web sitenize geldiklerinde verimli zaman geçirmek isterler. Kullanıcıları web sitenizde daha çok tutacak optimizasyonlar her zaman size kazandıracaktır. Bunun için web sitenizdeki sayfalar arasında bağlantı oluşturabilirsiniz. Bu durum hem arama motoru botları hem de ziyaretçilerin  daha uzun durabilmesi açısından gerekli bir optimizasyondur. Sitenizdeki site içi linkleme çalışmalarını düzenli olarak yerine getirin.

  • Görsel Optimizasyonu

Web sitenizdeki görseller de arama motorlarında sizlere doğrudan katkı sağlayacaktır. Web sitenize eklediğiniz görsellerin açıklama ve başlıklarını da anahtar kelime içerecek şekilde oluşturursanız görsel sıralamalarda da yükselebilirsiniz. Böylece sonuç sayfalarında daha üst sıralarda yer alabilirsiniz. Ayrıca web sitenizdeki görseller sitenizin hızını da etkileyebilir. Görsel optimizasyonu ile görselleri yapılandırarak web sitenizi yavaşlatmayacak, size sıralama getirecek şekilde optimize edebilirsiniz.

  • Sunucu Performansı

Web siteniz için destek aldığınız hosting yani sunucu paketinin performansı da önemlidir. Sunucu web sitenizdeki içeriklerin günün her anı ziyaretçilere görünmesini sağlar. Web sitenizdeki içerik ve sayfa durumu, trafik durumunuz gibi detaylar sunucunun kaldırabileceği oranda olmalıdır. Web sitenizin trafiğini kaldıramayacak sunucular yavaşlamasına yola açar. Bu yüzden sizlere teknik destek konusunda sorun çıkarmayacak ve yeterli performansla sitenizi olumsuz etkilemeyecek sunucuları tercih etmelisiniz.

  • Site Haritası

Web sitenizde yer alan sayfaların gösterilmesi çok önemlidir. Kullanıcılar web sitenizde hangi sayfalar olduğunu tek tek bilseler de arama motoru botları bunu bilemez. Bu yüzden SEO çalışmalarınızla arama motoru botlarına siteniz hakkında bilgi vermeli ve onları yönlendirmelisiniz. Bunun için de site haritası oluşturarak arama motoru botlarını yönlendirebilirsiniz. Sitenizin haritasını yeni sayfalar ekledikçe güncellerseniz hiçbir sorun yaşamazsınız.

İçerik Optimizasyonu

Bir web sitesinin ya da web sayfasının arama motoru sonuçlarına girmesi ya da burada yükselebilmesi için içerikler çok önemlidir. İçerik optimizasyonu yapılmazsa SEO çalışmaları faydalı olmaz. Web sitenizdeki içerikler özgün, kaliteli ve ilgi çekici olmalıdır. Size değer katacak içerikler oluşturursanız arama motorlarında kalıcı olarak rakiplerinizi geride bırakabilirsiniz. Ancak içerikleri de SEO kurallarına uygun yazmalı ya da optimize etmelisiniz. Şimdi sizlere içerik optimizasyonunda SEO’yu nasıl uygulayacağınız konusunda detayları verelim;

  • İçerik Kalitesi

Web sitenize ekleyeceğiniz içeriklerin kalitesi çok önemlidir. İçerik kalitesi ne kadar yüksek olursa hem kullanıcıların hem de botların o derece ilgisini çekebilirsiniz. İçeriğin kalitesini arttırmak için doğru anahtar kelimeler kullanmalı ve doyurucu bilgiler vermelisiniz. İçeriklerinizin kalitesini gösteren detay ise kullanıcılara aradıkları tüm soruların cevaplarını vermesidir. Bir kullanıcı içeriğinizin olduğu sayfada ne kadar uzun süre duruyorsa o oranda kaliteli bir içeriğe sahipsiniz demektir.

  • Görsel Destek

Web sitenizde  yer alan içerikte paylaştığınız görseller de önemlidir. Web sitenizde kullanacağınız içerikler için görseller HD kalitede, web sitesinin hızını yavaşlatmayacak büyüklükte ve içerikle alakalı olmalıdır. Ayrıca görsellerde de açıklama ve başlıklar anahtar kelimeleri barındırmalıdır. Görseller doğru kullanılırsa arama motorlarında görsel sonuçlarda da sıralama alabilirsiniz. Bu genel arama sonuçları bölümünü de direkt olarak etkileyecektir.

  • İçerik Uzunluğu

Web sitenizde yer alan içeriklerin uzunluğu da önemlidir. SEO açısından yaklaşacak olursak ne kadar uzun ve detaylı içerikler oluşturursanız o oranda iyi sıralama elde edebilirsiniz. Uzun ve detaylı içerikler hem kullanıcılar hem de arama motorları için değerlidir. Ancak belirli bir kelime limiti koymak çok yanlış olur. Konuya göre bir içerik 500 kelime olabilirken bir başka konuda 3000 kelime içerik yeterli olmayabilir. Bu yüzden içeriklerinizin uzunluğunu detaylı bilgi verecek, rakiplerinizden daha nitelikli yazılar oluşturacak şekilde belirlemelisiniz. Ancak çok kısa içerikler size kolay kolay kazandırmayacaktır.

  • İçerik Uyumluluğu

Web siteniz için oluşturduğunuz içerikte uyum çok önemlidir. Başlıklar semantik ve birbiriyle uyumlu olmalıdır. Ayrıca başlıkta bahsedilen ve hedeflenen anahtar kelimede vaat edilen bilgi okuyuculara sunulmalıdır. Anahtar kelime arama motorlarının sizi sınıflamasını sağlar. Ancak içeriğiniz uyumlu olmazsa sıralamanızın yükselmesi zor olur. Bu yüzden içeriğiniz hem SEO kurallarına hem de konu bütünlüğü anlamında uyumlu olmalıdır. Ayrıca anahtar kelime dağılımı da SEO’ya uygun yapılmalıdır. Bunun için ilk 100 kelimede ya da paragrafta mutlaka geçmelidir. Ayrıca yazı içine homojen bir şekilde dağıtılmalıdır.

  • İçerik Özgünlüğü

Web sitenize eklediğiniz içeriklerin özgünlüğü SEO açısından en önemli detaydır. Bir içerik ne kadar kaliteli olursa olsun yüzde 100 özgün değilse web siteniz için bir değeri yoktur. Yani kopya içerik sizlere sıralama getirmez. Aksine web sitenizin en sona atılmasına yol açar. Bu yüzden web sitenize içerik eklemeden evvel içeriklerinizin özgünlüğünü test etmelisiniz. Özgünlük oranı yüze yakın olan içeriklerde gerekli alanlarda düzenlemeler yaparak özgün hale gelmesini sağlayın. Bir içerik her şeyden önce tamamen özgün olmalıdır.

Site Dışı SEO Optimizasyonu

Web sitenizde dışarıdan yapacağınız müdahaleler de çok önemlidir. Bu yüzden web sitenizin dışında yapacağınız optimizasyon çalışmaları da SEO açısından büyük önem taşır. Web sitenizin dışında yapacağınız çalışmalar siteniz için referans olacaktır. Bu yüzden site dışında ne kadar profesyonel çalışırsanız site içinde de o derece yüksek verim alırsınız. Web sitenize kalıcı bir sıralama getirecek olan site dışı SEO optimizasyonunda yapacağınız çalışmaları şöyle açıklayalım;

  • Backlink Profili

Web sitenizin arama motorlarında yükselmesi için kendinden daha yüksek değerlere ve görünürlüğe sahip bir web sitesi üzerinden referans link alması backlinktir. Web sitenizin backlink profili SEO açısından çok önemlidir. Bu yüzden web sitenizin backlink profilini düzenli olarak analiz etmelisiniz.  Link aldığınız bir sitenin ceza alması sizi de olumsuz etkileyecektir. Bu yüzden sitenize zarar veren backlinkleri her zaman ortadan kaldırmalısınız. Backlink profili güçlü olan web siteleri her zaman daha kolay yükselecektir.

  • Sosyal Medya

SEO çalışmalarında verim alabilmek için sosyal medya çok önemlidir. Web sitenizin arama motorlarında daha kolay yükselmesini istiyorsanız sosyal medyayı etkili kullanabilirsiniz. Farklı sosyal medya platformlarında  aktif hale gelerek geniş bir takipçi kitlesi edinin. Daha sonra burada yaptığınız etkinlikler ve kaliteli paylaşımlarla web sitenize bağlantı oluşturun. Takipçi kitleniz web siteniz için çok önemli bir organik ziyaretçi kitlesidir. Sosyal medya hesaplarından çekeceğiniz insanlar arama motorlarının dikkatini çekecektir.

  • Dijital İtibar

Dijital dünyada da her web sitesinin bir itibarı vardır. Hem müşteriler hem ziyaretçiler hem de arama motorları gözünde yüksek itibara sahip bir web sitesi oluşturmanız gerekir. Bunun için SEO çalışmalarınızı çok doğru şekilde analiz etmelisiniz. SEO çalışmalarıyla dijital ortamdaki itibarınızı yükselterek web sitenizin üst sıralara çıkmasını sağlayabilirsiniz.

  • Kriz Yönetimi

Dijital dünyada her zaman krizler yaşanabilir. Özellikle SEO çalışmalarında beklenmeyen durumlar her an olabilir. Bu yüzden bir kriz anında markanıza yönelik olumsuz algıyı kırmayı bilmelisiniz. SEO çalışmalarıyla dijital ortamdaki tüm krizleri doğru şekilde yönetebilirsiniz. Kriz yönetimi sizlere sıralamada kayıp yerine yüksek bir sıralama getirecektir.

Bir yorum bırakın