SEO İçin URL Yapısı Nasıl Olmalı?

Web sitelerimizi ziyaret eden kullanıcıların tamamı bir linke tıklayarak veya yazarak gelirler. Bu linklere biz kısaca URL diyoruz. SEO yapısını anlamadan önce şunu çok iyi anlamalısınız. Bir URL’nin Türkçe hali mi daha iyi okunur, akılda kalır ve paylaşılabilir yoksa rastgele harf ve rakamlardan oluşan URL yapıları mı? Eğer mantığınız ilk örnek olan Türkçe ise doğru yerdesiniz. Bu rehber niteliğindeki içerik ile beraber URL yapılarının ne kadar önemli bir emtia olduklarını anlayacaksınız. Alan adları taşınmaz olarak adlandırılır. O halde hemen URL nedir öğrenelim. URL; büyük ölçüde www ve http ile başlarlar. (Güvenli bağlantılar https protokolünü kullanır) URL demek web üzerindeki adresi temsil eder. Herhangi bir kullanıcının web sitenize girebilmesi için adresinizi bilmesi gerekir.

URL’ler içerisinde her zaman Subdomain (Etki Alan Adı) vardır (www). Aynı zamanda içerisinde her zaman root domain (Kök Etki Alanı) vardır (siteadi.com) URL’ler kısa alan adı İngilizce adı ile Domain olarak adlandırılırlar. Domainler ise alan adı sağlayıcıları tarafından satılır. Türkiye’de alan adı sağlayıcılara ulaşabilmek için benzersiz yüzlerce şirket vardır. URL yapınızı doğrudan temasınız olmaz, ancak subdomain yani Etki Alan Adında (blog.siteadi.com) örnekteki gibi değişiklikler yapabilirsiniz. Aynı zamanda Kök Etki Alanında da benzer değişikliği yapabilirsiniz. Ancak kısıtlı olacak şekilde. (siteadi.net, siteadi.com, siteadi.org, siteadi.biz) Gibi kısıtlı değişiklikler sağlayabilirsiniz.

SEO İçin URL Yapısı Neden Önemlidir?

Web sitenizde mutlaka URL yapısını Türkçe karakterlerle yapmalısınız. Türkçe yapılı link yapıları hem daha kolay index alır hem kullanıcı tarafından daha rahat kullanılır. Önemi ise indexlenmek ve rahat kullanımdan gelmektedir. Farklı sebepler gösteriliyor olsa dahi farklı bir kıstas için önemi yoktur. Örneğin URL yapınız şu şekilde olsaydı: (siteadi.com/haber_detay=?id=14) Bu hem kullanıcı için çok zor bir kullanıcı deneyimi olacaktı hem de arama motorları için büyük bir eziyet olacaktı. Ancak web sitenizin URL yapısı (siteadi.com/haber/seo-url-yapisi-neden-onemlidir) şeklinde olduğu için hem kullanıcı rahat anlayacak hem de arama motorları rahat anlayacaktı. Bu link yapısına aynı zamanda SEF link yapısı denir.

Artık arama motorları tamamı ile SEF link yapısını önermektedir. SEF link yapısı ise tıpkı gömlekçi için verdiğimiz link yapısıdır. (gomlekci.com/beyazgomlek/kısakollugomlek) Ancak sonunda .html, .htm ve .php var ise bunlar daha farklı link yapılarıdır.

  • HTML Uzantılı Link Yapısı

İçerik başlığını başına aldıktan sonra linkin en sonunda .html vardır. .html yapıları kullanılan siteler günümüzde hala vardır.

(siteadi.com/içerik-adi.html)

  • PHP Uzantılı Link Yapısı

PHP uzantıları sadece PHP scriptlerinde çalışır. Bir benzeri ASP.Net scriptlerinde vardır. Yine HTML’ye benzer olacak şekilde biterler.

(siteadi.com/içerik-adi.php)

ASP.Net (siteadi.com/içerik-adi.aspx)

  • Klasör Şeklinde Link Yapısı

Arama motorları Panda algoritması ile beraber arama motoru dostu URL yapısının klasör şeklinde link yapısı olduğunu kabul etmiştir. Klasör şeklinde link yapılarına aynı zamanda SEF link yapısı denir. (siteadi.com/içerik-adi) Örnekteki gibi biterler.

SEO İçin URL Yapısı Nasıl Olmalıdır?

  • İlk aşamada bilmeniz gereken en önemli kural Google sıralamaları ile alakalıdır. Google sizi herhangi bir anahtar kelimede sıralamak isterken ilk olarak URL yapınızı kontrol eder. Eğer URL yapınız (www.gomlekci.com/erkek-gomlekleri/beyaz-renk-gomlek) örnekteki gibi ise ilk aşamayı tamamlamış olursunuz. Google bu konuda çok hassas davrandığı için mutlaka bu konuya dikkat etmelisiniz.
  • İkinci aşama ise kullanıcılarınızı memnun etmekten geçmektedir. Kullanıcılarınıza karmaşık bir URL yapısı ile çıkamazsınız. www.gomlekci.com/haber_detay=?id=14) Örnekteki gibi bir URL yapınız olur ise hem kullanıcı zorlanacak hem de Google sizinle ilgilenmek için diğer kriterlere çok daha önem verecektir. İnsanlar herhangi bir sayfada geri gelmek istediğinde genellikle URL’deki bir kısmı siler. Kullanıcılarınıza bu kullanım rahatlığını sağlamanız gerekir.
  • Son aşama ise URL yapısı ilk verilen beyaz renk gömlek örneği gibi ise eğer arama motorları sonuç sayfalarınızı çok daha rahat bir şekilde sıralayacaktır. Bu sebeple doğru olan URL yapısına sahip olduğundan emin olun.

Bir yorum bırakın