Google İndex Kontrolü ve Potansiyel Sorunlar

Web siteleri için içerik oluşturmanın temel mantığı internet kullanıcılarına ulaşmaktır. İnternet kullanıcılarına ulaşabilmek için de yapmanız gereken arama motorlarında görünür hale gelmektedir. Arama motorlarında görünür olmak için de içeriklerinizi arama sonuçlarında çıkması gerekir. Dünyada arama motorlarının pazar payının önemli bir bölümü Google tarafından yönetilmektedir. Bu yüzden web siteleri Google arama sonuçlarında çıkmak için birçok çalışma gerçekleştirirler.

Google arama sonuçlarında görünebilmek için öncelikle dizine girerek sıralama almak gerekir. Belli anahtar kelimeler üzerinden özgün içerik üreterek Google İndex alma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Tabii bu işlemi yerine getirirken arama motorlarının isteklerine de dikkat etmelisiniz. Google motorlarının isteklerine dikkat etmezseniz index alamaz ve arama motoru sonuç sayfalarında yer alamazsınız. Şimdi gelin birlikte Google index nedir, bir açıklayalım.

Google İndex Nedir?

Google İndex; web sitenizdeki sayfaların Google tarafından incelenmesidir. Bu inceleme işlemi Google adına robotlar tarafından yapılır. Web sitenizin Google veri tabanına giriş yapabilmesi için Google’ın istediği tüm kriterleri taşıması gerekir. Bu yüzden de Google botları sürekli olarak web sayfalarınıza girer ve kurallara uygunluk durumunu kontrol eder.  Sayfanız Google tarafından indeks almadığı zaman arama motoru sonuç sayfalarında çıkmayacaktır.

Diğer bir deyişle web sitenizde yayınlanan yazıların Google ön belleğine alınması işlemidir. İçeriklerinizi Google’a ekleyerek sonuç sayfalarında arama yapan ziyaretçilere çıkmasına yardımcı olabilirsiniz.  Arama motoru botları web sitenizin tümünü ya da daha sonradan yayınladığınız alt sayfaları hafızaya aldığında indekslemiş olur. Bu sayede web sitenizin Google sonuçlarında çıkmasın da sağlayabilirsiniz. Web sitenizin ya da belirli sayfaların Google arama sonuçlarında olup olmadığını  kontrol etmek için Google İndex kontrolü yapabilirsiniz. Şimdi sizlere nasıl kontrol yapabileceğinizi belirtelim.

Google İndex Kontrolü Nasıl Yapılır ?

Google İndex kontrolü yapabilmeniz için birden çok yöntem vardır. Bunun için kullanabileceğiniz araçları ve yöntemleri belirtelim;

  • Hemen https://www.searchenginegenie.com/tools/google-bot-last-accessed-date.php adresine giriş yaparak Google botlarının en son web sayfanızda ne zaman işlem yaptığını öğrenebilirsiniz.
  • https://smallseotools.com/google-index-checker/  adresine giriş yaparak web sitenizdeki tüm sayfaların toplu şekilde index alma durumunu analiz edebilirsiniz.
  • http://www.visiospark.com/google-index-checker/ adresine giriş yaparak tek bir URL’nin Google ön belleğine alınıp alınmadığını kontrol edebilirsiniz.
  • http://indexchecking.com/ adresi üzerinden de web sayfalarınızı toplu olarak index bakımından inceleyebilirsiniz.

Yukarıda belirttiğimiz yöntemler tamamen kendi tecrübelerime dayanan işlemlerdir. Başka SEO uzmanları daha değişik araçları da kullanabilmektedir. Bu yüzden bu araçlara bağlı olma zorunluluğu hissetmeyin. Sizler de kendi SEO uzmanınızın önerileri ya da kendi araştırma sonuçlarınız için farklı kontrol araçlarıyla web sayfanızın Google ön belleğinde olup olmadığını inceleyebilirsiniz.

Google İndexleme İşlemi Nasıl Yapılır?

Google tarafından indexleme işlemi yapılabilmesi için web sitenizdeki her detayın kurallara uygun olması gerekir. Burada da devreye bazı SEO adımları girer. Web siteniz ve web sitenizdeki sayfalar arama motoru optimizasyonu şartlarına uygun olmalıdır. İşte Google İndexleme işlemini nasıl yapacağınıza dair birkaç ipucu;

  • Güçlü Backlinkler Alın:  Google ön belleğinde yer alan tüm web sitelerini düzenli aralıklarla kontrol eder. Arama motorunun ön belleğine girmek için ön bellekte yer alan bir web sayfasından backlink alabilirsiniz. Yani bir web sitesi size referans olursa Google arama sonuçlarına girme ihtimaliniz artacaktır. Google bu siteleri analiz ederken tarayıcılar web sitenizin indexini de kontrol eder. Busüteçte sitenizde bağlantı yoksa hemen arama motoru sonuçlarına girersiniz.
  • Site Haritası Oluşturun: Google botları web sitenize girdiğinde web sitenizdeki tüm sayfaları görebilmek ve anlayabilmek ister. Bunun için Google arama motoru botlarını yönlendirmeniz gerekir. Yönlendirme işlemi için de en uygun seçenek site haritası eklemektir. Böylece web sitenizin ana sayfasına gelen botlar haritayı kullanarak tüm sayfalarınızı inceleyecektir. Böylece diğer sayfalarınız da otomatik olarak index alacaktır. Ancak burada dikkat etmeniz gereken detay sayfalarınızı düzenli olarak site haritasına ekleyin. Güncel olmayan site haritası hiçbir işe yaramayacaktır.
  • Google Analytics Kullanın: Google Analytics kullanarak web sitenize ziyaret durumunu, siteye giriş kanallarını ve hepsinden gelen giriş miktarını, kullanıcıların kalma süresi gibi detayları elde edebilirsiniz. Ayrıca bu analiz sonuçları hem sayfanızın hem de sitenizin Google tarafından neden index almadığına dair öneriler ve görüşler sunacaktır.
  • Sosyal Medyayı Etkin Kullanın: Google sosyal medya kanalları üzerinden gelen bağlantılara çok önem verir. Bu yüzden web sayfalarınıza sosyal medya uygulamaları üzerinden bağlantı verin. Bu sayede web sitenizin ve sayfalarınızın arama motoru sonuç sayfalarında daha iyi sıralama almasını sağlayabilirsiniz.  Facebook, Linkedin, Twitter, Google+ gibi birçok sosyal medya kanalı üzerinden işletmenize özel profiller kurun ve web sitenizin daha hızlı şekilde index almasını sağlayın.
  • Blog Oluşturun: Web sitenizde bir blog oluşturun ve kaliteli içerikler üretin. Bu sayede web sitenize çok daha geniş bir kullanıcı kitlesi çekebilirsiniz. Blog sayfaları web sitenize daha hızlı index verilmesini sağlayacaktır. Web sitenizdeki içerikleri sosyal medyada ya da popüler web sitelerinde paylaşarak index almayı kolaylaştırabilirsiniz. Ayrıca yazılarınızı büyük forumlarda da paylaşabilirsiniz.
  • Web Siteniz Güncel Olsun: Google güncel olan ve sürekli çalışan web sitelerini sever. Web sitenizi ne sıklıkla güncellerseniz Google botları web sitenize o sıklıkla ziyaretlerde bulunurlar. Bu yüzden web sitenizi sık sık güncellemek çok önemlidir. Böylece daha fazla bot gelişi sağlayabilirsiniz. Web sitenize bir içerik takvimi oluşturarak düzenli içerik paylaşabilirsiniz.
  • Ping Servislerini Kullanın: Web sitenize içerik eklediğinizde bunu Google’a bildirebilirsiniz. Bildirme işlemi için de ping servislerini kullanabilirsiniz. Web sitenize yeni bir içerik eklediğiniz anda bunu Google’ın öğrenmesini sağlayın. Böylece Google botları hemen web sitenizde gelir ve indexleme için sıralamaya alır. Yani uyuyan devi uyandırın ve web sitenize kendini index verdirin.
  • Sosyal İmleme Siteleri:  Web sitenizin hızlı bir şekilde index almasını istiyorsanız sosyal imleme sitelerini de kullanabilirsiniz. Bunun için hemen siteleri kullanın ve Google botlarını sitenize çekin. Bunun için sizden beklenen tek şey sosyal imleme siteleri üzerinden içeriklerinizi paylaşın ve botların sizi görmesini sağlayın.

Yukarıda size belirttiğimiz tüm yöntemler web sitenizin Google index almasını sağlayacak çalışmalardır. Bu çalışmalar sayesinde web sitenizin ve web sayfalarınızı arama motoru sonuç sayfalarında çıkmasını daha kolay sağlayabilirsiniz.

Web Sitesinin İndexlenmeme Sebepleri Neler Olabilir?

Web sitenizin Google tarafından index almaması durumu da olabilir. Bu durumun sebeplerini bilerek gerekli müdahaleleri kolayca yerine getirebilirsiniz. İşte web sitenizin index almamasının olası sebepleri;

  • Google URL kaldırma aracını kullanarak ana sayfanızı ya da web sayfanızı kaldırma durumunuz olabilir.
  • DNS sistemi üzerinde bir sorun çıkmış olabilir.
  • Web sitenizde destek veren sunucularda bir sorun olabilir.
  • Web sitenizde teknik bir sorun olabilir. Ölçüm yaparak gerekli kontrolleri sağlayabilirsiniz.
  • Hukuksal bir soruna bağlı olarak web sitenizin bir bölümü ya da tamamı arama motoru sonuç sayfalarından kaldırılmış olabilir.
  • Site haritanızı arama motorlarına göndermeme gibi bir hata yapmış olabilirsiniz.
  • Düzenli aralıklarla yazı girmiyor olabilirsiniz. Google düzenli olarak çalışmayan web sitelerini geri plana atabilir.
  • Sosyal medya kanallarını etkin kullanmıyor olabilirsiniz.
  • İçerikleriniz özgün olmayabilir ya da dikkat çekici derecede kaliteli olmayabilir.
  • Aldığınız backlinkler kaliteli ve otoriter sitelerden alınmamış olabilir.
  • Meta etiketi kullanarak sayfanızı arama motoru botlarına kapatmış da olabilirsiniz.
  • Robots.txt sebebiyle web sitenizin tamamını, ana sayfanızı ya da alt sayfalarınızı engellemiş olabilirsiniz. Bu işleme disallow adı verilmektedir.
  • Olması gerekenden çok daha fazla SEO çalışması yapmış olabilirsiniz.
  • Olması gerekenden çok daha fazla tarama hatası alıyor olabilirsiniz.
  • Sayfanız şifreli bir dizinde bulunabilir.
  • Google size algoritmaya uymadığınız için bir ceza vermiş olabilir.
  • Google Search Console manuel işlemler bölümünde manuel uyarı almış olabilirsiniz.

Benim karşılaştığım ve aklıma gelen sorunlar böyle. Tabii bunlardan birkaçı ya da farklı boyuttaki sorunlarla da karşılaşabilirsiniz. Bunun için web sitenizi detaylı şekilde inceleyecek bir uzmandan yardım almanızı önermekteyim.

Son Söz

Google İndex; web sitenizin ya da web sayfanızın Google hafızasına alınarak ziyaretçilere arama motoru sonuçlarında gösterilmesidir. Google hafızasına girmeyen bir web sitesi arama sonuçlarında çıkmaz.

Web sitenizin yahut sayfanızın Google’dan index alıp almadığını çeşitli araçlar kullanarak ölçebilirsiniz. Ben kendi tecrübe ettiğim araçlardan bazılarını sizlere yukarıda sundum. Bu araçlardan bazıları index almanız için sizlere tavsiyede de bulunur.

Web sitenizin Google index alması sizin yaptığınız optimizasyon çalışmaları ve müdahalelere bağlıdır. Bu yüzden web sitenizi arama sonuçlarına sokmak için yukarıda belirttiğim işlemlere dikkat edebilirsiniz. Ayrıca web sitenizin index almama sebeplerini de belirttim. Bu detaylara göre bir analiz yaparsanız hata olan kısmı bularak hemen düzeltebilirsiniz.

Bir yorum bırakın