Geleneksel Pazarlama Nedir, Yöntemleri Nelerdir?

Geleneksel pazarlama nedir ve nasıl kullanılır konusu üzerinde durulmalıdır. Geleneksel pazarlama, genel anlamı itibarıyla ele alınacak olursa kitle pazarlaması olarak adlandırılabilir. Televizyon, radyo, gazete, broşürler ve reklam panoları ve benzeri yöntemlerle geniş kitlelere ulaşan araçlar sayesinde yürütülen reklam faaliyetlerini kapsar. Her ne kadar günümüzde tercih edilen reklam ve tanıtım kampanyalarının gölgesinde kalsa da halen etkili bir pazarlama yöntemi olduğunu söylememiz gerekir.

Geleneksel Pazarlama

Geleneksel pazarlama, reklam ve pazarlamanın birçok türünü içine alan çok geniş bir pazarlama stratejisini ifade eder. Aslında her gün televizyon, gazete veya radyolarda karşımıza çıkan reklamlar bu en bilinen pazarlama yönteminin ürünüdür. Geleneksel pazarlama stratejilerinin çoğu dört kategoride ele alınır. Bunlar: basılı, yayın, doğrudan posta ve telefon ile yapılanlardır.

Geleneksel pazarlamanın bilinen en eski yöntemi basılı yayın ile yapılan reklamlardır. Broşür, dergi veya gazete ile yapılan basılı yayın çok eski çağlardan beri o günün şartlarına uygun şekilde kullanılan geleneksel pazarlamanın en eski biçimidir.

Geleneksel Pazarlama Nasıl Yapılır?

Geleneksel pazarlama nasıl yapılır konusu, bu pazarlama araçlarını kullanmak isteyen kişileri yakından ilgilendirir. Geleneksel pazarlama stratejisi yapmak istiyorsanız, öncelikle hangi geleneksel pazarlama yoluna gideceğinizi belirlemeniz gerekiyor. Yani bütçenizin imkanları doğrultusunda ve nasıl bir mesaj vereceğinize bağlı olarak basılı, yayın, doğrudan veya telefonla pazarlamamı yapacağınıza karar vermelisiniz. Küçük şirketlerde tüm personel bu planlamaya yardımcı olurken, büyük ölçekli şirketlerde sadece reklam alanı ile ilgili birimler vardır ve bütün planlamayı bu birim gerçekleştirir.

Diyelim ki bir firma satış duyurusu yapmak istiyor. Bunun için daha çok basılı ve yayın gibi potansiyel müşteriye daha hızlı ulaşılan bir yöntemi seçecektir.  Bunun dışında genel bir farkındalık oluşturmak isteyen bir işetme de anlık olmayıp uzun süre müşteri de kalabilen doğrudan posta yöntemine başvurabilir.

Doğrudan posta ve basılı yayınlar yoluyla yürütülen kampanyalar için grafik tasarım ve metin yazarlığına sahip bir kadroya ihtiyacınız olacaktır. Telefonla pazarlama yapan bir işletme iseniz, satış temsilcileri için bir komut dosyası hazırlamalısınız. Matbaa ve yayın pazarlaması yaparken de bir reklam alanı satın almanız gerekiyor. Tabi bu reklam alanını alırken bir planlama yapmalısınız. Çünkü bazı gazete veya dergiler reklam alanı için bir gün öncesinden yer ayırabilirken bazı yüksek tirajlı yayınlarda bu süre üç-dört haftayı bulabilir.

Radyo reklamları ile pazarlama yoluna gidecekseniz radyo reklamları yayınlanabilir ve önceden kaydedilebilir veya reklam anında canlı kişiler tarafından yazılabilir ve okunabilir. Son olarak, televizyon reklamları ya pazarlama departmanı tarafından yazılabilir ve şirket içinde üretilebilir ya da bu iş için var olan reklam ve yapım şirketleriyle sözleşme yapılarak onlara yaptırılabilir.

Geleneksel Pazarlamada 4P Nedir?

Geleneksel pazarlamada 4P potansiyel müşterilere ulaşabilmek için başvurulan bazı pazarlama araçlarıdır. Sektörde var olmak, büyümek ve rakiplerinizin önüne geçmek için bunlara dikkat etmeniz gerekiyor. Belirli pazarlama hedefleri göz önüne alındığında, pazardaki konumunuzu sağlamlaştırma ve farkı pazarlama planı araçlarının uygun şekilde oluşturulması gerekiyor. Şimdi bu hedeflere ulaşabilmeye yardımcı olan pazarlama araçlarına bir göz atalım;

Ürün Stratejisi

Ürün, hammaddelerin işlenerek birtakım işlemler sonrası bir araya getirilmesi ile oluşur. Pazarlama karmasında ürün en temel unsurdur.

Ürün stratejisi ile pazara ne ile ulaşacağınızı, rakiplerinize göre konumunuzu ve ürünün özelliklerinin ne olması gerektiğini belirlemiş olursunuz. Ürününüzü pazarlamaya uygun hale getirirsiniz.

Ürün pazarı uyumunu ayarladıktan sonra izleyeceğiniz yol, bunun bir web sitesi, sosyal medya, içerik pazarlama, reklam kampanyaları düzenleme, satış noktaları oluşturma, haber bültenleri, ürün içeren çevrimiçi ve çevrimdışı pazarlama kanallarına nasıl dönüştürülebileceği aşamasını hayata geçirmelisiniz.

Fiyatlandırma Stratejisi

Bir ürüne sahipsiniz ve bu ürüne bir fiyat belirlemek istiyorsunuz. Fiyatı belirleme aşamasında da birçok faktörü ele almalısınız. Üretim maliyetiniz ilk ele alınacak faktör. Ama tabi ki üretim maliyeti ile bitmiyor. Pazardaki rekabet ortamına uyumlu olması, belirlenen fiyatlandırmanın müşterileri ikna etmeye ve satın almaya yeterli olması, hedef kitlenize göre fiyatlandırma yapma gibi değişkenlerin hepsi göz önüne alınır ve bir fiyatlandırma yapılır. Buradaki en önem teşkil eden husus ise satıcının ürün için belirlemek istediği fiyatla birlikte alıcının ürün için ödemek isteyeceği fiyat arasında orta yolun bulunması olacaktır.

Yerleşim ve Dağıtım Stratejisi

Bir ürüne sahipsiniz ve bu ürünün fiyatlandırmasını da yaptınız. Şimdi sıra ürünü tüketici ile buluşturmaya. Burada ürünü tüketici ile doğru yerde ve doğru zamanda buluşturmak büyük önem taşıyor. Çünkü ne kadar kaliteli bir ürün üretmiş ve bu ürünü çok iyi tanıtmış olursanız olun bu ürünü müşteri ile doğru yerde ve doğru zamanda buluşturamadıysanız önceki yaptıklarınızın hiçbir anlamı kalmayacaktır. Tüketicinizin ürüne istediği yerde kolayca ulaşabilmelidir. Yani satış kanalı ağınızı geniş tutmalısınız.

Tanıtım Stratejisi

Diğer üç aşamayı da başarılı bir şekilde gerçekleştirdikten sonra müşteriler de ürününüz hakkında farkındalık oluşturmanız gerekiyor. Bunun yolu da tanıtım yapmaktan geçmektedir.  Pazarda sizin rakibiniz olacak birçok firma ve marka olacak. Bu rekabet ortamından sıyrılmak için ürününüzün tanıtımını yapmanız iyi bir reklam stratejisi yürütmelisiniz. Tabi bu tanıtım kısa süreli değil devamlı olmalı yoksa unutulma ihtimaliniz çok yüksek. Bunları uyguladığınızda hem ürünün veya markanın bilinirliğini arttırır hem satışları büyütür hem de markaya sadık müşteriler kazanırsınız.

Geleneksel Pazarlama Yöntemleri Nelerdir?

Geleneksel pazarlama yöntemleri bu pazarlama yönteminin uygulanmasında başvurulan araçları ifade eder. Doğru yöntemlerin belirlenmesi ve en iyi sonuçların elde edilmesi için, mutlaka yöntemler ve özellikleri hakkında bilgi sahibi olunması gerekir. Bu yöntemler:

Yerel Gazete Reklamları

Küçük bir işletme sahibi olduğunuzda, kısıtlı bir pazarlama bütçesine sahip olmanızdan dolayı gazete ve dergilere reklam verebilmek sizin için çoğu zaman imkansız olabilir ya da çok zorlayabilir. Ancak, bir reklamı yerel bir gazete veya radyoda yayınlatmak yeni müşteriler bulmak için çok etkili bir yol haline gelebilir. Yerel gazete ve radyo reklamları, yerel toplulukta marka imajını ve bilinirliğini arttırmada veya kalıcılığını sağlamada de yararlı bir kanaldır. Her hafta bir makalenin aynı bölümünde yer alan işletmenin, okuyan kişilerin aklında kalması veya radyoda reklamlarda sürekli ismi duyulan bir işletme hiçbir gazete veya radyoda reklam vermemiş bir işletmeye göre müşteriler edinme şansı oldukça fazla olacaktır.

Kısa Mesaj Pazarlaması

Sosyal medya platformları ve mesajlaşma imkânı sağlayan uygulamalar; kısa mesaj pazarlamasının önüne geçmiş olsa da hala kullanılan bir geleneksel pazarlama yöntemi olduğu gerçeğini değiştirmiyor. Eğer pazarlama mesajınızı kitlelere anlık olarak iletmek istiyorsanız ve televizyon reklamları içinde bütçeniz yeterli değilse kısa mesaj pazarlaması ile bunu yapmanız mümkündür. Çünkü potansiyel müşterilere gönderdiğiniz kısa mesajlar çok kısa bir süre içerisinde okunur. Kısa mesaj pazarlaması, mevcut müşterilerinize ulaşmanızı ve onlara markanızın var olduğunu hatırlatmayı sağlayan bir yöntemdir. Birçok küçük işletme, müşterilerini sınırlı süreye dayanan teklifler konusunda uyarmak, bilgilendirmek ve haber vermek için kısa mesajlar kullanır. Bu pazarlama yöntemi maliyet açısından da reklam bütçenizi çok yormayacak bir yoldur.

Broşürler

Sektöre yeni girmiş veya kısıtlı reklam bütçesine sahip olan işletmelerin en çok başvurdukları pazarlama ve tanıtım yollarında biri de broşürlerdir. Maliyeti düşüktür. Buna bağlı olarak da risk oranı azdır. Günümüzde özellikle yerel gıda ve restoran işletmecilerinin de sık başvurduğu bir yöntemdir. Sokaklarda avmlerde veya bina girişlerindeki posta kutusu vb. yerlere bırakılarak kitlelere ulaşılmaya çalışılır. Özel indirim ve kampanyalardan yararlanmak isteyen kişiler için de dikkat çekici ve tercih edilebilir olma özelliği de vardır. Tabi günümüzde sadece basılı olarak değil online olarak da broşürler yayınlayarak kitlelere ulaşılabilir. Bunu da birçok şirket kullanmaktadır. Hazırlanması ve uygulanması da çok kısa sürede gerçekleşir.

Sponsorluk

İşletmenizi çevrimdışı olarak tanıtmanın en etkili yöntemlerinden biri olarak öne çıkmaktadır. Herhangi bir amaç, hayır kurumu ya da bir etkinliğe destek olmak, firmanıza ait markayı bir tek kitlelere tanıtmakla kalmaz, rakiplerinize karşı sizi bir adım öne taşır. Sponsorluğun sağladığı en büyük avantaj ise belirli bir alana odaklanmanızdır. Sponsorluk aynı zamanda en etkili pazarlama stratejisiyle birlikte uygulandığında satış rakamları yükselebilir. Diyelim ki izleyici kitlesinin büyük çoğunluğu erkeklerden oluştuğu için; bir futbol takımına yaptığınız sponsorluk, erkek müşteri kitlesine hitap eden bir ürün satışı gerçekleştiriyorsanız satışlarınıza yansıması pozitif olacaktır. Marka sponsorluğuna katılmanın birçok yolu vardır. Bu fırsatlara bakarsak doğru bir amaç için para bağışında bulunma, bir ödül sunma, kendi bağış toplama etkinliklerinizi düzenlemek gibi birçok faaliyeti sıralama mümkündür.

Ev Dışı Reklamcılık

Son geleneksel pazarlama yöntemi olarak, reklam panoları ve posterler gibi dış mekan pazarlama kampanyalarını sayabiliriz. Bu reklamlar sayesinde büyük kitlelere ve potansiyel alıcılara ulaşmanız kolay hale gelecektir. Bu yöntemi kullanarak televizyon izlemeyen, sosyal medya kullanmayan kitlelere de ulaşabilme fırsatı bulabileceğinizi de unutmayın.

Geleneksel Pazarlamanın Avantajları Nelerdir?

Geleneksel pazarlamanın avantajları tercih edilen yönteme ve uygulama biçimine göre değişir. Genel olarak bu yöntemler tercih edildiğinde elde edilen avantajlar şöyledir;

  • Geleneksel pazarlama yöntemlerini kullanarak yerel hedef kitlenize kolayca ulaşabilirsiniz. Bir radyo reklamıyla, gazete ilanı vererek veya broşür bastırarak reklamınızı yapmak çok kolay olacaktır. Ayrıca materyalleriniz saklanabilir, üzerinden zaman geçse bile tekrar okunabilir, izlenebilir veya dinlenebilir özelliklere sahiptir.
  • Geleneksel mecralardaki reklamların veya pazarlama stratejileri kolay anlaşılabilir özelliklere sahiptir. Geleneksel mecralardaki anlaşılabilirlik hemen hemen her düzeyde bireyin anlayabileceği şekilde olur. Basit ve sade bir anlatımla toplumun tüm kesimine hitap eder.
  • Geleneksel pazarlama tarihinden bu yana hep yüksek bir başarı getiren pazarlama stratejilerinden biri olmuştur. Her zaman denenerek test edilen bir pazarlama yöntemidir ve bu nedenle her iş adamı geleneksel yöntemin onlara başarı getireceğine inanır.

Geleneksel Pazarlamanın Dezavantajları Nelerdir?

Geleneksel pazarlama geçmişte başarılı olmasına rağmen, son yıllarda gelişen teknoloji ve tanıtım kanallarının çeşitlilik göstermesi, özellikle internet kullanımının artması geleneksel pazarlama açısından bazı olumsuz sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Gazetelerin eklerinde reklama yer verme veya markanızı tanıtan broşür dağıtmak için, bir kampanya yürütmek istediğiniz zaman sizin için ek bir maliyet ve reklam harcaması gerekir.

Ancak internet üzerinden yapılan dijital pazarlama sürecinde, web sitesinde yapılması gereken bir güncelleme için ek maliyet gerektirecek harcamalar yapmazsınız. Bu, ürününüzün satışı için çalışan ekibiniz tarafından kolayca yerine getirilebilecek bir işlemdir. Geleneksel pazarlamada büyük kitlelere her zaman ulaşamazsınız veya ulaşabilecek kanallarınız kısıtlıdır. Çevrimiçi pazarlamada ise reklamınız tüm dünya çapında herkesin ulaşmasına açık bir ağ üzerindedir.

Geleneksel Pazarlama ile Dijital Pazarlama Arasındaki Farklar Nelerdir?

Geleneksel pazarlama ile dijital pazarlama arasında bazı farklılıklar bulunur. İki yöntem arasındaki farklılıklar aslında hangisinin tercih edilmesi gerektiğini ve yöntemlerin avantajlarını göz önüne koyar. Bilinen en önemli farklar ise şöyledir;

  • Dijital pazarlama, bilinen çevrimiçi her yöntemi içinde barındırır. Geleneksel pazarlama ise yalnızca çevrimiçi olmayan ve fiziksel olarak yöntemlerden oluşur.
  • Dijital pazarlama her zaman daha yenilikçi ve dinamiktir. Geleneksel pazarlama ise stabil ve eski yöntemlerden oluşur.
  • Geleneksel pazarlama yöntemleri ile genel kitleye hitap edilirken, dijital pazarlama ile ise belirlenen hedef bir kitleye hitap edilebilir.

Firmalar Hangi Pazarlama Aracını Kullanacağına Nasıl Karar Vermelidir?

Geleneksel pazarlama mı dijital pazarlama mı seçilmeli konusu her zaman tartışılır. Firmalar için hangi yöntemlerin daha uygun olacağı ve hangisinin tercih edilmesi gerektiği önemlidir. Her iki yöntemin de kendi içinde pek çok avantajı vardır. İkisi arasında karar verilmek istendiğinde, firmanın büyüklüğüne, bütçesine, hedef kitleye ve diğer hedeflere bakılır. Özellikle hedef kitlenin hangi kuşaktan oluştuğu önemlidir. Dijital pazarlama her kuşağa hitap eden bir yöntemdir. Geleneksel pazarlama ise daha çok orta yaşa hitap eder. Bu yüzden tercihlerinizde tüm bu detayları göz önünde bulundurmanız gerekir.

Geleneksel pazarlama nedir nasıl çalışır merak ediyorsanız, yazımızdan detaylı bilgi alabilir ve işletmeniz için en uygun pazarlama seçeneğini tercih edebilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Geleneksel pazarlama hangi sektörler için uygundur?

Geleneksel pazarlama veya dijital pazarlama her sektör için uygundur. Sadece bazı kriterler göz önünde bulundurulduğunda hangi sektörde daha etkili olacaksa buna göre seçim yapılır.

Geleneksel pazarlama yöntemleri artık tercih edilmemeli mi?

Geleneksel pazarlama yöntemleri her ne kadar eskiye oranda daha az rağbet görse de halen etkili bir yöntemdir. Daha gelişmiş pazarlama yöntemlerinden destek alınabilir ancak geleneksel yöntem de tamamen terk edilmemelidir.

Geleneksel pazarlama yöntemleri daha mı uygun fiyatlı?

Geleneksel pazarlama yöntemlerinin daha uygun maliyetli olduğunu söyleyemeyiz. Hatta yapılan yatırımlardan alınan geri dönüşler düşünüldüğünde dijital pazarlama daha uygun maliyetli olabilir.

Firmam için uygun pazarlama yöntemini nasıl bulabilirim?

Firmanız için en uygun pazarlama yöntemlerini arıyorsanız öncelikle dijital pazarlama ile kıyaslamasını incelemeniz ve iki yöntemin de eksilerini ve artılarını görmeniz gerekir. Daha sonrasında farklı kriterleri de göz önünde bulundurarak, hangi yöntemin daha uygun olduğuna karar verebilirsiniz.

Bir yorum bırakın