Değer Temelli Pazarlama Nedir, Nasıl Yapılır?

Değer temelli pazarlama, hem müşteri değerine hem de şirketin hissedarlarının değerine odaklanan bir pazarlama yöntemidir. Değer temelli pazarlama stratejisi, işletmenin hissedar değerini maksimize ederek, pazar yaklaşımı konusunda tutarlı olarak bir dizi karar olarak tanımlanmaktadır.

Değer temelli pazarlama, işletmenin finansal, yönetsel, pazarlama ve organizasyonel değerlerinin ve amaçlarının yönetilmesi ile ilgilidir. Pazarlama değer amacı, finansal değerlerde iyileştirmeyi amaçlar. Finansal değer amacı, hissedar değerini etkileyen oranları dikkate almaktadır. Organizasyonel değer amacı ise, hissedar değerine yönelme kavramını yaratıp geliştirmeye yönelik yapılar veya uygulamalardır. Finansal değer yaratıcı unsurlar, işletmenin temel amaçlarından birisidir. Ancak finansal anlamda büyüme veya kârlılık, işletmenin pazarlama stratejisine bağlıdır.

Değer Temelli Pazarlama Nasıl Yapılır?

Değer temelli pazarlama, internetin gelişimiyle birlikte kendine anlam bulmuş bir kavramdır. Bugün birçok sektörde müşteriler internette araştırma yapmaktadır. Yani müşteriler, bir şeyi talep etmeden önce talep ettikleri yer ile ilgili araştırmalar yapıyor. Yaptıkları araştırmalar neticesinde olumsuz görüşler edinmişler ise size gelmiyor ve araştırmaya devam ediyorlar. Kısaca çağa ayak uydurmanız açısından yaptığınız hizmet ile alakalı olarak bir web sitesi kurmanız şarttır. Eğer bu site bir blog sitesi ise ve burada paylaşımlar yapıyorsanız durum harikadır. Çünkü müşterileri bu şekilde kolayca bilgilendirebilir, dilemiş oldukları özellikleri onlara sunabilirsiniz.

Örneğin internette “Değer Temelli Pazarlama” şeklinde bir arama yapsanız karşınıza çıkan yazılarda mutlaka ulaşım seçeneği mevcut olacaktır. Bu, mail aracılığı ile iletişim kurmanın bir yoludur. Tanımadığınız bir kişiden mail gelmesindense bu durum daha iyi gözükmektedir. Bloglar tam da bu iş için harika sistemlerdir. Peki, sadece bunlar yeterli mi? Hayır. Artık içerikler ile bu dünyada var olabiliyorsunuz. Bu nedenle değer temelli pazarlama yapmak için doğru içerikleri üretmeniz gerekmektedir. Bu şekilde varlığınızı sürdürebilirsiniz. Şimdi değer temelli pazarlama için gereken 7 unsuru görelim.

1) İşinizi Sevin

Ne yaparsanız yapın işinizi sevmek durumundasınız. Sevmediğiniz bir işte başarılı olma şansınız çok düşüktür. Bu nedenle yaptığınız işten öncelikle kendiniz memnun olmalısınız. Bu sayede değer temelli pazarlama açısından başarıya ulaşabilir, daha sağlıklı bir süreç yönetebilirsiniz. Sevmediğiniz bir işi yapmak yerine sevdiğiniz bir işe odaklanmayı ya da yaptığınız işi sevmeyi tercih edebilirsiniz.

2) Müşterilerinize Değer Katın

Değer temelli pazarlamanın en önemli kavramlarından birisi değerdir. Müşterilere değer katmak zorundasınız. Onlara bir şey katmıyorsanız, başarılı olmanız söz konusu bile olamaz. Bu nedenle nasıl değer katacağınız hakkında uzunca düşünmeniz gerekmektedir. Bu şekilde bir başarıya ulaşabilir, değer katma sürecinde aktif rol oynayabilirsiniz. Müşteriler, kendilerine değer katan, onlara bir şey katan markaları daha çok sevmektedir. Yapılan araştırmalar da bu yönde veriler sunmaktadır.

3) Görselliğe Önem Verin

Önem vereceğiniz bir diğer nokta görsellik olacaktır. Görselliğiniz iyi değilse yine başarıya ulaşmanız neredeyse imkânsız olacaktır. Görselliğinizi iyileştirmeye yönelik araştırmalar yapın. Yapacağınız araştırmalar sonrasında elde ettiğiniz bilgileri pazarlama stratejinizde kullanın. Böylelikle daha sağlıklı bir pazarlama stratejisi belirleyecek, süreci daha verimli bir şekilde yöneteceksiniz.

4) Fayda Yaratın

Fayda unsuru, en önemli unsurlardan birisidir. Müşterilerinize fayda katmak zorundasınız. Eğer bir fayda yaratmıyorsanız, başarı yolunda önünüzde çok büyük engel var demektir. Bu nedenle sağladığınız faydaları iyi analiz edin, ölçün. Bu şekilde daha çok faydalı olarak müşteri kazanma yolunda emin adımlar ile ilerleyebilirsiniz.

5) Markanıza Gereken Önemi Verin, Markanız Yoksa Marka Oluşturun

Markanız yoksa öncelikle bir marka oluşturmak durumundasınız. Marka, sizler için vazgeçilmez unsurlardan birisi olacaktır. Marka yaratım sürecinde detaylı araştırmalar yaparak rakiplerinizi iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Öte yandan hali hazırda bir markanız varsa, bu markaya gereken önemi göstermelisiniz. Marka, ihmal etmemeniz gereken unsurların başında gelmektedir.

6) Müşterileriniz İle İlişkilerinize Önem Verin

Değer temelli pazarlamada müşterilerinize gereken önemi vermelisiniz. Müşteri, bu işin olmazsa olmazlarından birisidir. Bu nedenle müşterilere satıştan daha çok önem vererek pazarlama alanında faydalı bir işlem yapabilirsiniz. Unutmayın, yapacağınız bu işlemler sizi bir adım daha başarıya yaklaştıracaktır.

7) Piyasa Hakkında Uzmanlaşın

Piyasayı çok iyi analiz etmeniz gerekmektedir. Rakipleriniz kimler, hangi durumdalar, nasıl strateji oluşturuyorlar, bunların hepsini ayrı ayrı detaylı bir şekilde bilmek durumundasınız. Bu şekilde rakiplerinizi ve piyasayı tanıyarak daha akıllıca adımlar atabilir, başarıya biraz daha yaklaşabilirsiniz.

S.S.S

Değer temelli fiyatlandırma nedir?

İşletmenin ürün ve hizmetleri için belirleyeceği fiyat yerine, müşteri kitlelerinin ürün – hizmet için değer biçtiği fiyatları esas alan fiyatlandırma türüdür.

Değer yaratmak ne demek?

Müşterinin bizatihi kendisi açısından değer yaratma olgusudur. Bu olguda müşterinin ürün – hizmet için verdiği ücrete göre beklentisinden daha fazlasını elde ettiği düşünce ve anlamdır.

Pazarlamada değer nedir?

Müşteri değeri yaratmak demektir. Değer önermeleri müşteri ve işletme odaklı gerçekleştirilir. Değer temelli pazarlamada müşteri ön sırayı alır.

Değer Temelli Pazarlamanın Unsurları Nelerdir?

  • İnançlar
  • Prensipler
  • Süreçler

Değer Temelli Pazarlamada Değer Yaratan Unsurlar Nelerdir?

  • İşletmenin bilinirliği
  • İşletmenin mali durumu
  • İşletme imajı
  • İşletme içi unsurlar
  • İşletme dışı unsurlar

Bir yorum bırakın