Banner Nedir, Nasıl Yapılır ?

Birçok internet sitesinin en büyük gelir kaynaklarından biri reklamlardır. Site sahipleri gelir elde edebilmek için reklamları kullanırlar. Bu yazımızda bir reklam ve tanıtım çeşidi olan bannerlardan bahsedip banner nedir sorusunun cevabını vereceğiz.

Banner Nedir?

Web sitelerinin belli bölümlerine yerleştirilen ve belirli bir boyutu olan görsel içerikli reklam araçlarıdır.

İnternet sitesinde yayınladığınız bannerlar, reklamını yaptığınız başka bir siteye link verilmesi suretiyle gerçekleştirilir. Veya kendi reklamınızı yapmak istiyorsanız oluşturduğunuz bannerları iyi trafik alan başka bir sitede yayımlayarak sitenize trafik kazanabilirsiniz.

Bannerlar Ne İşe Yarar?

Bannerların temel amacı reklam yaparak ürün, site veya kampanyaların tanıtımını yapmaktır.

Temel olarak trafik çekmeye yarayan bannerlar, doğru stratejiler uygulandığında oldukça etkili reklam araçları haline dönüşebilir. Aslında bugünün internet tabanlı reklam dünyasında bannerlar oldukça önemli bir yer tutmaktalar. Her gün ziyaret ettiğiniz sitelerin çeşitli yerlerinde görseller halinde reklamlar görürsünüz.

Bunların kimisi ilginizi çeker ve tıklarsınız. Bu işlem sonunda başka bir reklamı yapılan siteye yönlendirilirsiniz. Bu örnek göz önünde bulundurulduğunda, bannerların; bir ürünün satışını yapmak, marka bilinirliğini arttırmak, geniş kitlelere ulaşmak gibi yararlar sağladığı görülür.

Banner Nasıl Yapılır?

Banner nedir ve ne işe yarar sorularından sonra nasıl yapılır sorusunun da cevabını verelim. Bir banner oluşturabilmek için çok fazla teknik bilgiye sahip olmanıza gerek yoktur. Sanıldığının aksine banneroluşturmak zor değildir. Ancak, etkili bir reklam ortaya koyabilmek için iyi bir tasarıma sahip banner oluşturmanız gerekiyor. Düzgün ve etkili oluşturulmuş bir banner, iyi bir reklam olacak ve sizi hedeflerinize ulaştıracaktır.

Banner oluşturabilmek içinse çeşitli programlar kullanabilir ya da internet üzerinden online bir şekilde banner oluşturabilirsiniz. Şimdiyse hangi programları kullanabileceğinize bakalım.

Banner Yapmak İçin Hangi Programlar Kullanılabilir?

Banner oluşturabilmeniz için çeşitli programlar ve internet siteleri mevcuttur. Bunları sırayla inceleyelim.

  • Adobe Photoshop

Sadece banner yapmak için değil tüm görsel ve grafiksel işlerinizi halledebileceğiniz bu program sayesinde eğer gerekli bilgiye sahipseniz çok profesyonel bannerlar hazırlayabilirsiniz. Sıfırdan bir banner oluşturabilecek bir bilgiye sahip değilseniz internetten hazır banner PSD dosyalarının indirerek bunlar üzerinde değişiklik yapabilir ve istekleriniz doğrultusunda banner hazırlayabilirsiniz.

  • Pixia

Çok fazla büyük bir boyuta sahip olmayan bu resim düzenleme programı ile bannerlarınızı oluşturup düzenleyebilirsiniz.

  • Banner Maker Pro

İnternet sitelerinde kullanabileceğiniz bannerları oluşturmak bu programın sunduğu kullanımı kolay ara yüzü sayesinde oldukça rahattır. Bannerlar konusunda ön plana çıkmış bu program ile sabit ve hareketli banner oluşturabilirsiniz.

  • GIMP

Ücretsiz sunulan bu program ile banner oluşturabilirsiniz. Bu program sadece Windows işletim sistemleri için değil Linux işletim sistemleri için de kullanılabilir.

  • Bannernow

Fazla teknik bilgi gerektirmeden banner oluşturmanızı sağlayan program ile flash tabanlı bannerlar da oluşturmanız mümkündür.

  • Google Web Designer

Google tarafından sunulan bu web uygulaması ile HTML5 reklam ve web içerikleri oluşturabilirsiniz.

  • Bannersnack

Online olarak banner oluşturabileceğiniz bu web sitesi kullanabileceğiniz stok görseller ve kullanışlı şablonlar sunuyor.

  • Canva

Yine online olarak tasarım yapabileceğiniz bu site ile sadece banner değil; poster, sunum, davetiye vb. unsurlar hazırlayabilirsiniz.

Banner Oluştururken Nelere Dikkat Edilmeli?

Banner nedir sorusunun cevabı ne kadar önemliyse bir banner nasıl hazırlanmalı sorusu da o kadar önemlidir. Kuralına uymadan ve özen göstermeden hazırlayacağınız bir banner tabi ki markanıza fayda değil zarar sağlayacaktır. Bundan dolayı banner hazırlarken dikkat etmeniz gereken unsurlar bulunmaktadır. Bu unsurları önce teknik detaylar ardından içerikler olacak şekilde sıralayalım.

  • Banner hazırlama aşamasında en önemli dikkat edilmesi gereken unsurlardan biri bannerın boyutudur. Banner, rastgele boyutlarda hazırlanmamalı internet sitesinde ayrılan alan kadar bir boyut seçilmelidir ve genelde internet siteleri bannerlar için standart bir alan ayırmış durumdalar. Yapmanız gereken bu standart boyutlara sadık kalmanız ve bunlar dışında bir boyut seçmemenizdir. Oluşturacağınız bannerlar kare, dikdörtgen, dikey, leaderboard, mobil boyutlarında olmalıdır.
  • Flash yerine HTML5 tabanlı bannerlar tercih edin. Bu banner tipi Google tarafından da kabul edilen bannerdır. Flash kullanmayın dememizin sebepleriyse; eklentiye ihtiyaç duyulması, mobilde stabil çalışmaması ve yüklenme süresinin fazla olmasıdır.
  • Oluşturacağınız bannerlar hareketli olacaksa; 30 saniyeden fazla uzun olmamalı, dosya boyutu HTML5 veya GIF olmalı, dosya boyutu maksimum 150 KB olmalıdır. Kullanacağınız banner sabit görsel olacaksa; GIF, JPG veya PNG formatları seçilmeli, yine dosya boyutu maksimum 150 KB olmalıdır.
  • Kullanılacak görselin kalitesi iyi olmalıdır. Banner üzerindeki yazılar okunabilir bir şekilde oluşturulmalıdır ve renk karmaşası yaratılmamalıdır. Kısaca sade ve etkili bir tasarım ortaya konulmalıdır.
  • Banner içerisinde marka bilinci oluşturmak adına mutlaka logonuzu kullanın. Ancak logonuzun renkleri ile banner içerisindeki renklerin uyumlu olmasına dikkat edin. Bu iki unsur birbirinden bağımsız ve uyumsuz olursa profesyonel bir çalışma sergilemiş olmazsınız.
  • Bu reklamlar genelde internet sitelerinin kenarlarında kullanılacağı için ziyaretçilerin dikkatini çekecek bir tasarım ortaya koymalısınız.
  • Reklamını yaptığınız her ne ise onun hakkında kısa fakat yeterli bilgiye yer verin.
  • Yine reklamınızı yaptığınız şeye yönelik eylem çağrısı kullanın. Örneğin kullanıcıya bir indirme sunuyorsanız “şimdi indir” gibi bir çağrıya yer verin.

Böylelikle bu yazımızda banner nedir sorusunun cevabını detaylarıyla vermiş olduk. Eğer siz de bir banner hazırlayacaksanız bu unsurları göz ardı etmemelisiniz.

Bir yorum bırakın