Algoritma Nedir? Algoritma Ne İşe Yarar?

Algoritma programlama öğrenmek isteyen kişilerin oldukça sık karşılaştığı bir kavramdır. Algoritma bir problemi çözerken ya da bir işi yaparken kullandığımız yöntemin adıdır. İki farklı algoritma oluşturma şekli vardır. Birincisi akış diyagramı şeklinde oluşan algoritmalar, ikincisi ise düz yazı (pseudo kod) ile oluşturulan algoritmalardır.
Pseudo kod dediğimiz kısım ile algoritmayı akış diyagramı yerine basit kelimeler ile açıklayıcı bir şekilde sıralamaya dayanır. Kısacası yapacağınız adımları tek tek yazmak diyebiliriz.

Algoritma Ne İşe Yarar? Algoritmanın Faydaları!

Algoritmayı aslında biz hayatımızda aktif olarak kullanmaktayız. Örneğin alışveriş listesi hazırlarken dolabı kontrol ederiz ve yumurta yoksa listemize ekler yolumuza devam ederiz. Eğer yumurtamız varsa yumurtayı alışveriş listemize eklemeden devam ederiz.
Bir program yazacaksanız bu programı kod haline dökmeden önce mutlaka bir algoritma çıkartmalısınız. Bunu elbette basit birkaç satırlık kodlarda gerek görmeyebilirsiniz ancak ileride yüzlerce hatta binlerce satır koddan oluşacak programları yazarken gerçekten büyük faydasını göreceksiniz.
Bir programı yazmadan algoritmasını oluşturmanın sizlere şöyle avantajları olacaktır;

  • Programı kodlamanız daha basit hale gelecektir. Takıldığınız yerde algoritmaya bakıp, kodlamaya devam edebilirsiniz.
  • Bir programın algoritması belli ise bu programı sadece düşünen kişi değil diğer kişilerde yazabilir. Bu yüzden özellikle takım çalışmalarında algoritma çok önemlidir.
  • Algoritma hazırlarken mantıksal hatalar minimum seviyeye iner. Çünkü algoritmanızı genel anlamda kontrol ederek mantık hatalarını rahatlıkla bulabilir ve düzeltebilirsiniz. Buda size programı yazarken karşılaşacağınız birçok sorunun önüne geçmenizi sağlar.
  • Algoritmayı hazırlarken o konuda ki bilgilerinizi de gözden geçirmiş olursunuz. Bildiğiniz üzere bir sorunu çözmek için o konu hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Eğer algoritmayı çıkartırken bazı yerlerde zorlanıyorsanız daha fazla bilgi alarak daha iyi bir kod
  • Gereksiz yere geri dönüp hata aramak yerine hızlıca algoritmanıza bakar ve yolunuza devam edebilirsiniz.

İyi Bir Algoritma Nasıl Olmalıdır?

Bir algoritma yazarken onu anlaşılması en kolay algoritma olacak şeklinde oluşturmalısınız. Bunun için ise algoritmanızda ki büyük ve karmaşık olan işlemleri bölerek daha ufak ve basit işlemler haline getirmelisiniz. Yani böl ve yönet mantığını kullanmalısınız.
Ayrıca adımlarınızı belirgin bir şekilde oluşturmalısınız. Yani bir adım oluştururken o adım sonrası belirsizlik asla olmamalıdır.
İşlemlerinizi programlarken nasıl yukarıdan aşağı doğru sıralıyorsanız burada da aynı o şekilde baştan sona doğru düzgün bir sıra içerisinde yapmalısınız.
Algoritmanızı karşınıza çıkabilecek bütün ihtimalleri göz önüne alarak yazmalısınız.
Algoritmanızın bir sonu olmalıdır. Yani algoritma bir noktada başlar ve bir noktada son bulur, belirsizlik içerisinde kalmamalıdır.

Bir yorum bırakın