Ülke çapında e-ticaret sektörü hızlı bir gelişme gösteriyor. Bu gelişim, çoğu büyük firma ve markanın dikkatini çekerken, bireysel girişimciler, küçük esnaflar, orta ölçekte firmalar’da internetten satış yapmak konusuna önem vermeye başladı. Her geçen yıl sektörlerin çoğunda binlerce yeni kurulan e-ticaret sitesi bu büyük pazarda yerini alıyor.
Bu zamana kadar hiç internet üzerinden satış tecrübesine sahip değilim, ama ürünlerimi bu limitsiz mecraya taşımak ve gelirlerimi arttırmak istiyorum diyorsanız, doğru noktadasınız demektir.
Bir firmanız var ve ürün tedarik sorunu yaşamıyorsanız, stoklarınızda ürünleriniz devamlı mevcut durumdaysa, e-ticaret sitesi açmak sizin için çok daha basit olacaktır.
E-Ticaret işi yapabilmek için ilk ve kesin gerekli olan madde, bir işletme sahibi olmanızdır.
Ürünler, ürün fotoğrafları gibi site içeriği verileriniz hazırsa ve ne yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi iseniz, internetten satış yapmak için size gerekli olan e-ticaret sitesi kurulumu ile başlayabilirsiniz.
Peki Bir E-Ticaret Sitesi Kurmak İçin Neler Gerekli ?
1-) İnternet üzerinden satış yapmak vergi
Ltd veya şahıs firması olması hiç farketmez, mevcut bir işletmeniz varsa bu adım için yapmanız gereken bir şey yok. Eğer firmanız yoksa, e-ticaret sitesi kurmak için vergi mükellefi olmanız gerekiyor.En masrafsız ve zahmetsiz olanı ve kurulum itibariyle en hızlı olanı şahıs firması kurarak başlayabilirsiniz.Bir şahıs firmasının ortalama maliyeti 500 – 750 tl arasında değişmektedir.
2-) Bütçe Planlamak
İnternetten satış yapmak için kuracağınız e-ticaret sitesi ve diğer gereksinimler için belirli bir bütçe ayırmalısınız.Bulunduğunuz sektör, hitap ettiğiniz hedef kitle, ürünlerinizin stokta olup olmaması gibi konuların maliyeti, firma kurulumu ve yazılım maliyetleri, kurulum sonrası tanıtım ve reklam harcamaları ile ilgili doğacak maliyetler ile ilgili güzel bir planlama yapmanızı tavsiye ediyoruz.
3-) Zaman Ayırma ve İlgi Gösterme
Bu madde diğer maddeler kadar önemli, hatta daha önemlidir diyebiliriz. E-Ticaret sitenizi kurduktan sonra, ilk başlangıç için günde 2-4 saat arası bir süre sitenize zaman ayırmalısınız. Kontrol paneli eğitim videolarını seyretmeli, promosyon ve avantajlar hakkında araştırmalar yapmalı, ürünler için daha fazla ziyaretçiye nasıl ulaştırabiliriz konusunda farklı yöntemler üzerine düşünmelisiniz.Başlangıç için 2-4 saat yeterli olacaktır. Sonrasında site hareketlenmeye başladıkça devamı kendiliğinden gelecektir.
4-) Gelişmiş E-Ticaret Sitesi Yazılımı
Bu konu, yukarıda değindiğimiz bütçe maddesinde geçenlerle örtüşmektedir.Öncelikle şunu belirtmek gerekiyor, işin başında doğru yazılımla başlamak çok önemlidir.E-Ticaret sitenizi kurduktan sonra, bu yazılım üzerine yapacağınız bir takım yatırımlar, müşterilerinize sunacağınız özelliklerle ilgili ihtiyaç duyabileceğiniz konularda gerek duyacağınız geliştirme ve destek hizmetleri vs.. gibi bir çok konuda yarı yolda kalma durumu ile karşı karşıya kalmamanız gerekiyor.Bu yüzden e-ticaret sitesi yazılımı sadece fiyata bakılarak karar verilecek bir adım değildir.
E-Ticaret sitesi yazılımının özellikleri ve geliştirilebilir esnek bir altyapıya sahip olması, ilerde ihtiyaç duyabileceğiniz modül ve eklenti gibi işlevlerde işinizi çok büyük oranda rahatlatacaktır.
Fiyatlar elbette çok uçuk olmamalıdır. Fakat ücretsiz dağıtılan, 1000-2000 tl gibi ücretlere satılan yazılımların özellik ve ihtiyaç duyduğunuz anda destek alabileceğiniz noktasında detaylarını iyi araştırmanız gerekiyor.
Basit haliyle 4 madde ile e-ticaret sitesi açabilmeniz için neler gerektiğini ele aldık. Bu işlemleri yaptıktan sonra bir e-ticaret sitesi sahibi olacak ve kontrol panelinizden ürünlerinizi, içeriklerinizi girerek müşterilerinizle buluşturabileceksiniz. Tabi sitenizi yayına aldıktan sonra atmanız gereken bazı adımlar olacak. Sanal Pos entegrasyonu, kargo ayarlarının yapılması, stok takibi, sipariş yönetimi gibi temel modüllerin kullanımına zamanla hakim olacaksınız.